CEO muda NAZA group | MS Nassarudin

8:10 PM / Comments (8) / by Admin

_________________________________

salam semua

mungkin entri kali ni boleh dikira sebagai agak basi sebab dah lama berlaku. tapi tetap jugak ingin aku tulis sebab ini pengetahuan am dan aku kira perlu dikongsi bersama.

pernah nampak kereta atau motor yg berjenama NAZA? contohnya NAZA sorento. tau tak siapa founder NAZAgroup?

memperkenalkan, allahyarham Tan Sri SM Nasimuddin SM Amin. beliau meninggal dunia 1 mei 2008 di los angeles usa. kalau nak tau lebih lanjut mngenai beliau, dan syarikat kumpulan perniagaan NAZA, klik : link

aku lebih berminat untuk menulis tentang anak beliau yg mewarisi NAZA group. anak kedua, SM Nasarudin berumur 25 tahun. sedikit tentang beliau:

nasa_new-ceo.jpg

"graduated from University of Southern California. He joined Naza Kia Sdn Bhd as a management trainee in 2005 and subsequently in 2006 appointed Naza Corporation Sdn Bhd head of operations, and took up CEO positions in three Naza companies this year - Nasim Sdn Bhd (Peugeot franchise), Naza Corporation Sdn Bhd, and NZ Diners Sdn Bhd." - malaysia-kini.com

kenapa anak kedua yg di lantik jadi ceo? yg sulung tak layak ka? persoalan ini tidak dapat di jawab. jawapan nya ada pada allahyarham. memang wasiat dia nak anak kedua jadi ceo.baru 25 tahun dah lead company besar. gaji tak tengok lagi tu. memang petik jari, perempuab berebut nak kat dia.

anak pertama beliau bukan calang-calang orang, tapi dia nak jugak anak kedua jadi ceo..beliau ialah:

sm_faisal_sm_nasimuddin.jpg

Tan Sri SM Nasimuddin, ceo naza Italia dan vice president naza group.
memang keluarga korporat dorang ni. bapak dorang ni, time umur 19 tahun, dia dah ada 80k. duit upah tolong datuk dorang buat kerja-kerja contractor. dengan 80k tu dia beli AP. dalam masa setahun, dia dah dapat sejuta ringgit.

p/s- AP tu macam lesen untuk jadi kaya kan? haha. all the best untuk ceo muda.mesti duit banyak gila bab*..dan MS tu stands for mohd shiekh.



Suka entri kali ni? follow/bookmark ikanstim sekarang sempena stok masih ada!

blogger noobs | blogspot code tutorial (U)

1:27 AM / Comments (3) / by Admin

_________________________________

warning: entri ini untuk newbe sahaja


salam semua

perasan tak yg blog ikanstim sudah berubah wajah?dari blog yg sempit dan kurang profesional, di ubah kepada yg lebih luas dan ntah profesional atau tidak.

anda pengguna blogger.com? kalau anda tidak pasti samada anda sedang menggunakan blogger.com atau pun tidak, tengok kat blog korang. ada dot blogspot tak? contohnya http://ikanstim.blogspot.com ..kalau ada, maknanya anda sedang menggunakan blogger sbg tapak blog anda.

time 1st time buat blog dulu, mesti korang just guna layouts/theme yg blogger.com sediakan kan? pastu lama-lama makin bosan dengan layout tu dan cuba untuk donlod layout free kat internet.

bila dah jumpa web yg bagi free layout, anda tertarik dengan layout yg macam ni:



ala, yg ada navigation bar tu. home, about me, freebies, 187 tu..
bila korang copy paste coding yg ada navigation bar, semestinya blog korang akan lebih menarik ( sebab ala-ala website) . tapi, kalau korang tak letak link kat navigation bar tu, butang-butang tu cuma penghias blog jela.

so, dengan rasa murah hati aku nak mengajar macamana nak jadikan butang-butang tu berfungsi. ( kalau korang dah tau caranya, jgn bising-bising ok )

1) korang pegi klik dashboard> layout> edit HTML
2) copy paste code layout yg korang minat tu kat ruang yg telah disediakan. (buang la dulu coding lama tu)
3) sekarang, kita nak edit code yg sedia ada. tekan ctrl+F. pastu type home kat ruang yg disediakan
4)pastu computer korang akan tolong carikan kat mana ada tertulisnya home kat dalam coding tu.. kemudian anda akan terserempak dengan code ni:


"kenapa code yg saya jumpa tak sama?" bergantung dengan apa yg ada kat navigation bar tu la. kalau kat sample layout dia tunjuk kat nav bar tu ada home,about me,contact, tiga benda ni la yg akan korang jumpa. yg aku tunjuk ni, kat nav bar tu ada home,pictures dan videos.

5) perasan tak kat code tu, ada href='#'? itu maknanya, korang sendiri kena isi link kat '#' tu. contohnya href='http://ikanstim.blogspot.com' .. so bila orang klik "home", dia akan dibawak ke blog ikanstim
6) pastu kalau korang nak edit-edit nama nav bar tu, korang padam jela "videos" tu. ganti dengan "Freebies". contohnya:


patutnya nav bar kedua ialah pictures dan ketiga ialah videos kan? (rujuk code di atas) tapi aku tukar nama nav tu ikut suka aku. pastu aku letak la link. nav bar keempat tu aku copy paste saja code nav bar ketiga, pastu tukar link dan nama.

7)klik save . siap.

p/s- aku menulis entri ni sebab aku tau ramai yg guna blogspot tapi tak tau nak edit coding untuk layout blog korang. terutamnya code yg ada navigation bar tu. dah biasa sangat guna layout blogger.com yg tak punya nav bar .. so lepas ni dont hesitate. edit sikit saja dah boleh guna.yeah!








malaysian dreamgirl 2 | mimpi perempuan?

12:15 AM / Comments (5) / by Admin

_________________________________


reality tv yg aku sendiri tidak tahu menahu dimana nak tonton atau bila audition nya di buat.yang aku tahu, peserta dia mesti tinggi-tinggi, lawa-lawa . bila belek2 blog kennysia.com, ada satu benda menarik utk di kongsi...saksikan


Best quote from the auditions comes from this girl from Ipoh.

Malaysian Dreamgirl  Online Reality Show  Internet Reality TV Series 3032009 111643 AM

Elaine: What do you think is your main selling point? 
Girl: Ummm, I just like to... shoot myself in front of the camera.

ikanstim: never stop dreaming, never stop trying. but pls dont shoot urself in front of the camera.haha


credit to: kennysia.com



idzwan saujana | OIAM audition | lelaki lembut | bekas kumpulan nasyid saujana

9:41 AM / Comments (9) / by Admin

_________________________________




Recently, One In A Million just aired their nationwide audition tour on 8tv and guess what? Alongside other artistes who tested their stardom there, besides Amylea af, Tomok forever and ever NEWBOYZ will-be, suddenly there was a sight of a beautiful Grace Kelly.OK, she wasn't Grace Kelly, but she was so graceful, got it!?

And, btw, she's a he. Guys, ever heard of Saujana? No? Ok, it's a name of a nasyid group, like you never heard of it, liar. To cut it short, there was a guy came for the OIAM audition, identifying himself as Izu, a doctor, Dr Izu. Birth name Khairul Idzwan Baharin, without the Dr.Words had it that he's an x-Saujana. And, by luck we do not have to super-impose the Saujana group's pic to make it turns out as Izu! Thanks-gosh.. What had happened to you, Dr?
We are not making a speculation, but you turned out to be a siss..ter! God bless you~ (in melodramatic nasyid mellody)FYI, he's not a doctor doctor (medic), he's the general Dr one. Ow ok, maybe if he were the cutting-cutting Dr, god knows what he's capable of transforming himself, rite?Psst..* If Faizal Tahir turns out to be a top solo male singer from a nasyid group, why don't 8tv creates another one, but this time, to which category we dunno! ;) One in a Million, just let Dr Izu in, lor! Sure the program will boom.


aduh,sedih betul bila jadi macam ni.. ni dah terpesong jauh dah ni. kita bg idzwan ni tekanan sikit.biar dia terbuka mata hati yang dia ni dah jadi bapok. kalau nak tgk aksi beliau kat audition tu, sila lah search kat utube.
credit to: klamkaboot

harga emas 2009 | melabur dalam emas?

3:12 PM / Comments (8) / by Admin

_________________________________


salam
lama dah tidak meng update blog ikanstim. aku menulis di kala tidak mempunyai mood utk study time tengahari yg panas (mentari tronoh sangat panas)

apa-apa pun, kalau anda semua perasan, ada graf kat sebelah kanan blog ni. dia tulis world gold price kan? haa..itu lah harga emas dunia semasa. 

kenapa perlu tahu harga emas semasa?

emas ni harga dia sangat kukuh. memang terbaik la kalau nak di jadikan aset. tahu tak yg ringgit malaysia dah jatuh? 1 usd = rm 4 ++ .. sejak gawat ni, currency pun boleh jatuh. utk mengekalkan nilai duit yg anda ada, belilah emas. bukan emas perhiasan tu. emas yg memang di jadikan utk trading. cthnya : kijang emas yg dikeluarkan oleh bank negara.

google la sendiri kalau nak tahu pasal kijang emas. entri ni cuma nak bagitau semua, selain dari mutual funds, emas jgk boleh dijadikan pelaburan.

p/s- semalam harga dah jatuh mendadak. sepatutnya minggu ni dia akan naik. mungkin jgk akan mencecah 1000usd / oz


Scam atau duit free?

11:09 AM / Comments (2) / by Admin

_________________________________

SayaFarid, you have earned RM 13.50 for yourself! Awesome!

DateEarned fromAmount (RM)
2009-03-07Invited : GiLliRM 0.40
2009-03-05Invited : normariana samsirRM 0.40
2009-03-02Invited : ARIERM 0.40
2009-03-02Invited : Fadzilah binti Ag KanakRM 0.40
2009-03-01Invited : mimikoRM 0.40
2009-03-01Invited : shakinahRM 0.40
2009-03-01Invited : RASYIDAH BINTI ISARM 0.40
2009-02-28Invited : PrissyRM 0.40
2009-02-28Survey : Profile Yourself - More questions Part 1RM 0.20
2009-02-14Invited : LahmRM 0.40
2009-01-22Invited : muhammat azis bin malmodRM 0.40
2009-01-15Invited : DonnaRM 0.40
2009-01-15Invited : harisuddinRM 0.40
2009-01-14Invited : LilingRM 0.40
2009-01-14Invited : Nazril HerRM 0.40
2009-01-12Invited : Nazrin Japiril BandaranRM 0.40
2009-01-12Invited : Ahmad Abid AminRM 0.40
2009-01-12Invited : NaZSeRM 0.40
2009-01-12Invited : paperplaneRM 0.40
2009-01-12Invited : sotchaiRM 0.40
2009-01-11Invited : panRM 0.40
2009-01-09Invited : abd hadi mezrooRM 0.40
2009-01-07Invited : Puteri Shazanna Zawiyah bte Mohd YusahRM 0.40
2009-01-07Invited : vortex labaRM 0.40
2009-01-06Invited : audi jezira ahmadRM 0.40
2009-01-06Invited : muhd alifRM 0.40
2009-01-06Invited : anneRM 0.40
2009-01-06Invited : Ahmad Fathan Bin Abdul RahimRM 0.40
2009-01-06Invited : Afifah AminRM 0.40
2009-01-06Invited : aidafazuraRM 0.40
2009-01-06Survey : New Year's Resolutions 2009RM 0.20
2009-01-06Invited : muhamad syafiqRM 0.40
2009-01-06Invited : Mohamad AzreenRM 0.40
2008-12-27Survey : What language do you prefer to speak?RM 0.20
2008-12-27Survey : Bruce Lee... are you a fan?RM 0.00
2008-12-27Survey : Blogger Alert SurveyRM 0.00
2008-12-27Survey : Profile yourself NOW!RM 0.50
TotalRM 13.50

Thumb

Option 1: Write me a cheque.

Once you have RM50, we will write you a cheque.

You are RM 36.50 away from claiming this

nak jugak?klik ----->

klik