Askar makan kera (U)

5:30 PM / Comments (27) / by Admin

_________________________________

Sebelum aku sambung entri pasal buat duit siri ke 3, kita rehatkan pikiran tengok gambar ATM makan kera:


Buat Duit: Public Mutual | Takaful Malaysia | Blog Part II

8:26 AM / Comments (3) / by Admin

_________________________________

Salam. Walaupun ramai yg singgah ke blog IkanStim, tapi tak ramai pula yg meninggalkan komen., Tapi tak kisah lah. Asalkan ada yg membaca dan dapat sedikit info. Untuk perbincangan lanjut boleh tinggalkan pertanyaan di ruangan komen atau shout box. Mari kita sambung entri sebelum ini.

Kalau beberapa hari yg lepas ada aku huraikan sedikit mengenai Public Mutual, kali ni aku kongsi sedikit mengenai Takaful Malaysia. Bukan Takaful etiqa atau takafuk ihklas ok. TA-KA FUL MA-LAY-SIA.

http://www.theislamicbanker.com/images/takaful_malaysia.jpg

Takaful ialah alternatif kepada insuran konvensional. Jangan salah sangka ya. Bila sebut takaful, bukannya merujuk kepada Syarikat Takaful sebenarnya. Itu ialah sistem yg digunakan oleh Syarikat-syarikat takaful. Dan bila disebut Syarikat Takaful Etiqa atau Ikhlas atau Syarikat Takaful Malaysia, jangan assume syarikat-syarikat ni dalam satu syarikat. Setiap diorang ni berbeza-beza.

Bagaimana menjana duit dengan Syarikat Takaful Malaysia?

Buat duit: Public Mutual | Takaful Malaysia | Blog Part i (P)

9:05 AM / Comments (9) / by Admin

_________________________________

Notis: Entri mengenai pengetahuan kewangan yg basic-basic sahaja dan entri ini agak panjang.

Salam, I rarely write someting about me in IkanStim.com. Memandangkan dah ada label "Peribadi", boleh la tulis something about myself kan? hehe. Ohya, benda-benda bisnes ni aku ada kongsi di blog yg satu lagi: Bisnes Harian .



[PUBLICMUTUAL.gif]


Ok, berbalik kepada tajuk entri, adakah anda semua tahu apa itu Public Mutual? Anak syarikat kepada Public Bank yg telah lama wujud di Malaysia (sejak 1980). Public Mutual menyediakan platform untuk kita semua (yg berumur 18tahun keatas) melabur dalam amanah saham selain daripada ASB. Ini bukannya pelaburan cepat kaya atau bisnes jual ceramic. Boleh disimpulkan Public Mutual ni ialah amanah saham lah. Apa yg baiknya tentang Public Mutual?

GST 2011 (U)

8:29 AM / Comments (5) / by Admin

_________________________________

IkanStim: Kerajaan (BN) Malaysia akan memperkenal kan Government Service Tax atau GST pada pertengahan 2011. Hal ini dilaksanakan oleh kerana defisit belanjawan yg teruk. GST sebanyak 4% keatas semua penjualan barang akan meningkatkan pendapatan cukai 7.8 billion kepada 8.8 billion setahun.


http://www.freewebs.com/webnz/GST.gif

Dalam banyak-banyak benda yg kita boleh deduct supaya pendapatan negara masih stabil dalam kata lain berjimat cermat, kenapa rakyat yg perlu dibebankan dengan kenaikan cukai?

Dan yg menariknya, usul ini diluluskan dengan kelebihan 3 undi majoriti sahaja. Maknanya ramai jugak lah ahli parlimen BN yg sedar GST akan membebankan rakyat. Bayangkan kalau usul Datuk Najib tak cukup undi. Mesti lawak kan? haha

http://www.topnews.in/files/Tax_01.jpg

Walaupun banyak negara maju contohnya United Kingdom melaksanakan GST, banyak faktor yg perlu diambil kira sebelum mencontohi langkah UK. 4% itu semestinya tidak akan kekal 4%. Sekali sudah diperkenalkan, akan semakin meningkatlah nilai itu dari tahun ke tahun. Penasihat Datuk Najib mesti kata "ala Datuk, time nak perkenal memang la payah. Tapi once dah jalan, nak naik sampai 13% pun rakyat dah immune dah tu (walaupun ramai rakyat miskin yg akan terus melarat. hehe) ".

Pemerintahan perdana menteri ke 6 dari pandangan peribadi aku mungkin akan disegani satu hari nanti. Ala, macam Tun M jugak. Dulu-dulu banyak saja benda-benda yg dia buat kena tentang. Tapi eventually, rakyat hargai jasa beliau.

P/s- Apa pendapat anda?



Suka entri kali ni? follow/bookmark ikanstim sekarang sempena stok masih ada!

Satu Bantal Satu Harapan (U)

8:11 PM / Comments (0) / by Admin

_________________________________

Ikanstim: Mari beramal jariah. Entri ini di copy dari web Rumah Putera Harapan (RPH) Ranau, Sabah. Rumah anak yatim di daerah ranau, Sabah.

__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __


“Kebersihan adalah separuh daripada iman”. (Riwayat Muslim)

Agama Islam menggalakkan kebersihan dalam kalangan penganutnya. Selaras dengan ajaran Islam yang mementingkan kebersihan, RPH Ranau melancarkan kempen Satu Bantal Satu Harapan bagi menangani masalah kesihatan kulit dikalangan penghuni RPH. Alhamdulillah, tidak lebih daripada 2 kes telah dikesan setakat ini. Walau bagaimanapun, sekiranya tidak dibendung, dikhuatiri akan menjadi teruk.



tempat tidur anak-anak Rumah Putera Harapan


Antara punca penyakit kulit ini ialah bantal, sarung bantal, tilam, cadar yg kotor. Atas kekangan kewangan, pihak pengurusan RPH tidak dapat membekal kan bantal, sarung bantal, tilam, cadar yang baru kepada anak-anak yg tinggal di RPH. Kebanyakannya telah digunakan.

http://scavenging.files.wordpress.com/2009/09/pillow.jpg

Selain daripada mengelak penyakit kulit yang mudah berjangkit dalam kalangan anak-anak RPH, kempen ini diharap dapat membantu mereka untuk menjalani kehidupan yg lebih bersih dan sihat. Ini merupakan langkah pencegahan bagi mendidik mereka mengenai kebersihan dan juga memastikan mereka bebas daripada jangkitan penyakit kulit.

Cara untuk menyumbang

1) Menaja seorang anak RM40 (Bantal dan cadar)
- Bank in ke Bank Islam Malaysia Berhad:
Penama: Rumah Putera Harapan
No Akaun: 1001601006681

2) Ke RPH Ranau secara terus
- Semua pihak di alu-alu kan untuk berkunjung ke RPH Ranau dan membawa bantal, sarung bantal, tilam, cadar baru untuk diberi kepada anak-anak ini. (bantuan-bantuan lain juga dialu-alulan)
- Hubungi kami

Bantuan yang dihulurkan adalah sangat kami hargai. Semoga Allah s.w.t merahmati saudara/saudari sekalian. Sila hebahkan kempen ini (kami halalkan untuk copy entri ini). Sesungguhnya amal kebajikan sebesar zarah pun akan dihitung di akhirat kelak insyaallah.


Jazakallahu khairun kathira

__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __


Suka entri kali ni? follow/bookmark ikanstim sekarang sempena stok masih ada!

Anas Tahir VS Faizal Tahir (U)

12:31 AM / Comments (9) / by Admin

_________________________________

Ah.. finally. Ada jugak benda yg boleh di blog kan. Selama ni ketandusan idea ja. Haha. Ok2, mari kita teruskan ..

Siapa kenal Faizal Tahir? Superman Malaysia. Bekas solo kumpulan nasyid Mirwana. Suara sedap, lagu-lagu nya kreatif, personaliti pun memang tersendiri. Mesti kenal kan? nah, aku bagi gambar sikit..




[faizal.jpg]
yeah yeah


Sekarang, siapa kenal Anas Tahir?

Insiden KB Mall (U)

6:36 AM / Comments (2) / by Admin

_________________________________

Bagi sesiapa yg tak baca news, mesti terkejut baca entri ni. Ekceli aku dapat tau kejadian ni sebelum keluar news lagi. hehe. Boleh jadi wartawan dah ni. Takziah di ucapkan kepaca keluarga mangsa.. Semoga menjadi iktibar buat kita semua

Artikel akbar Kosmo! di sini



Kereta tersebut merempuh dinding bangunan KB Mall di tingkat 3 selepas pemandu mencuba menghidupkan kereta secara menolak kereta tersebut dengan rakan beliau. Pemandu di tahan dalam ICU

Udang Galah Kecil (U)

6:00 AM / Comments (6) / by Admin

_________________________________



kecilnya galah udang ini


Amaran: Entri ini tidak dijamin kesahihannya. Mungkin benar mungkin hanya kabar angin yg berlegar dalam dunia maya. Kalau ada additional info mau di kongsi, jangan malu-malu untuk komen.


Kenapa tidak boleh makan? sebab udang ini hidup dalam loji penapisan. Diorang ni macam ikan sedut-seudt dalam aqaurium tu. Kerja dorang sedut kotoran.




Semakin banyak kotoran yg disedut, semakin gemuk lah udang-udang ini. Artikel asal mengatakan paru-paru nya dipenuhi cacing dan isinya saturate dengan poisonous metals. (Sejak bila udang ada paru-paru??)

Ah, malas nak cari info pasal udang ni. Kalau anda semua tau pasal udang galah kecil ni, kongsi la di sini ya.

bye-bye



Suka entri kali ni? follow/bookmark ikanstim sekarang sempena stok masih ada!

Nirmala Bonat Lega (U)

8:56 AM / Comments (4) / by Admin

_________________________________


Dipetik dari kosmo!

IkanStim: Walaupun aku sengaja buat tajuk berita tu jadi lawak sikit, aku berminat nak tau apa pendapat korang semua tentang mak cik ni? adakah beliau betul-betul pendera? Kalau dia pegi indon ni, memang tak senang duduk la. Ntahla, yg aku takutkan, mungkin perempuan ni tak buat pun, tapi jadi kambing biri-biri hitam untuk menunjukkan kat public bahawa si pesalah dah di hantar ke muka pengadilan. Tapi dalam berita ni, tak da pulak dia kata dia tidak mengaku bersalah kan? So, mungkin memang betul-betul bersalah la kot.

Korupsi yg berlaku dalam institusi mahkamah/pengadilan di negara ini buat kita ragu-ragu. Banyak kes bunuh, rogol, culik yg tak selesai. Ada sesetengah kes tu dah 20 tahun lebih. Masih tergantung macam tu saja. Aku sangat risau kalau masuk penjara, kena tahan polis, atau apa-apa yg akan menyebabkan kita di bawah kawalan so called Authorities. Ikut suka diorang saja nak buat apa kat kita. Tsk. What should we do Malaysian?!


PEK HA (tengah) bersama peguam dan ahli keluarganya selepas dijatuhkan hukuman penjara di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam.

Air Asia terhempas? (U)

10:09 PM / Comments (25) / by Admin

_________________________________


Ni boleh consider gambar lama la. ni pun terjumpa kat blog orang lain. Ada siapa-siapa tau pasal kemalangan ni?



Everyone can fly



Bukan lukisan Lat ka kat badan kapal terbang tu?



Mungkin training?



Ntahla







Suka entri kali ni? follow/bookmark ikanstim sekarang sempena stok masih ada!