Siapa makan babi, dia lah terasa kebabiannya (U)

9:19 AM / Comments (1) / by Admin

_________________________________

memandangkan utp dah tutup, dan aku di kk, laptop pulak tinggal dengan kawan, entri mengenai h1n1 menjadi pilihan. nah, baca ni. siapa kata kalau makan babi kena h1n1?

"saya makan itu babi masih bole hidup maa.. kamu yg tidak makan babi pun mati ka?" - ah pek juah eskrim di simpang jalan burqueque, zimbabwe.



http://thebunx.files.wordpress.com/2009/05/babi.jpg


Dipetik dari utusan malaysia :

MELAKA 29 Julai - ''Saya ingatkan cuma demam biasa dan tak sangka anak saya dijangkiti wabak selesema babi hingga menemui ajal.

''Kalau saya tahu dia dijangkiti demam sangat serius, saya akan bawa dia ke hospital segera, mungkin masih ada peluang untuk dia hidup,'' kata Ramli Abdul Aziz, 45, dengan nada sedih.

Ramli adalah bapa kepada remaja perempuan, Nur Syazwana, 20, yang meninggal dunia akibat influenza A (H1N1) di Hospital Melaka pagi semalam.

Nur Syazwana yang membantu bapanya berniaga di kedai makan tidak jauh dari rumahnya di Taman Cempaka di sini meninggal dunia kira-kira 8.30 pagi dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Peringgit.

Biarpun diselubungi kesedihan akibat kematian anak sulung daripada empat beradik itu, Ramli tetap tabah dan reda.

Menceritakan detik-detik sedih itu Ramli berkata, anaknya itu mula demam selepas adiknya, Mohd. Shafiq, 19, pulih daripada demam.

''Apabila Mohd. Shafiq pulih, anak sulung saya pula mengadu demam seminggu sebelum dia meninggal dunia.

''Saya tak kisah sangat waktu itu kerana dia masih boleh membantu saya di kedai," katanya.

Pengusaha kedai makan itu menambah, keadaan demam anaknya itu bagaimanapun tidak pulih selepas seminggu.

''Saya ada suruh dia mendapatkan rawatan di klinik swasta dan doktor memberitahu dia hanya menghidap demam biasa," katanya.

Selepas memakan ubat yang diberikan oleh doktor, kata Ramli, demam anaknya masih tidak kebah selain turut mengadu sesak nafas.

''Saya mula rasa gelisah melihat perubahan keadaan anak saya yang tidak bermaya dan lebih mengejutkan apabila seluruh tangannya pula lebam," ujarnya.

Katanya, Nur Syazwana pergi ke Hospital Melaka untuk mendapatkan rawatan lanjut kira-kira pukul 3 petang Ahad lalu.

Ramli berkata, dia terkejut apabila pihak hospital terpaksa menahan Nur Syazwana kerana keadaan anaknya yang semakin serius.

''Saya diberitahu paru-paru anak saya hitam dijangkiti kuman dan menyerah kepada Allah SWT agar dia pulih.

''Ketika itu doktor tidak menyatakan anak saya dijangkiti virus H1N1 tetapi memberitahu keadaan dia semakin kritikal," katanya.

Menurutnya, punca kematian Nur Syazwana akibat H1N1 hanya dimaklumkan hari ini selepas disahkan oleh pihak hospital.

Katanya, beliau dan semua ahli keluarga kini dikuarantin di rumah selama seminggu.


babi ni memang bawak mudharat kan? babi punya babi. tuhan saja ja nak kasi bagi ujian dengan kita. either virus dari babi atau dibawak oleh babi.



Suka entri kali ni? follow/bookmark ikanstim sekarang sempena stok masih ada!

1 Comments:

Rantong @ August 3, 2009 at 7:37 AM

Salam ziarah. Blog dan posting yang menarik.

_______________________
View Profile: Rantong™