Don't let your father die like this (21SG)

2:37 PM / Comments (11) / by Admin

_________________________________

warning: viewer discretion are advised
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.










begini ceritanya...

"Seminggu lepas, sewaktu saya on call 24 jam, saya dapat panggilan dari
anggota balai, bagi tahu, ada satu mayat di temui di dalam sebuah rumah.
Jiran mendakwa terhidu bau busuk. Saya bersama 6 anggota bantuan teknik dan
Forensik ketempat kejadian, juga terdapat 5 anggota balai yg sedia menanti
saya. Saya membuat pemeriksaan di sekeliling rumah bagi mengesan sebarang
kesan kesan jenayah. TIADA. saya intai melalui tingkap, memang baunya busuk
menusuk hidung. Bau mayat !..saya nampak sesusuk tubuh yg terbaring di atas
sofa...dengan hanya berkain pelikat sahaja..jelas mayat satu lelaki,
berulat, dengan mata dan gigi telah terkeluar...

saya terpaksa memecah masuk kedalam rumah....dan buat pemeriksaan. Ada
dompet yg mengandungi RM33. jam tangan, dan IC serta beberapa no tel. rumah
usang, tanpa talipon, tiada peti sejuk...ada sedikit beras dan minyak masak.

Nyata mayat tersebut, seorang lelaki 75 tahun....saya menghubungi satu no
tel.di jawab oleh seorg perempuan muda...20 tahun...dan itu cucunya...mayat
di bawa ke Hospital Ipoh untuk bedah siasat esoknya.

di mana anak anaknya?

baru seminggu anaknya datang membawa emaknya ke Johor kerana bercuti,
menyambut merdeka dan membawa emak berjalan jalan...mungkin ayah tak mahu
mengikut...berdasarkan siasatan Forensik, ayah tua tu meninggal pada hari
anak anaknya membawa ibunya ke Johor. Sewaktu di temui memang mayat telah
seminggu, berdasarkan keadaan mayat dan size ulat yang menghurungi mayat.

saya menegur anaknya di bilik mayat...tentang kesilapan mereka meninggalkan
ayah mereka dalam keadaan sebegitu daif...tanpa menghubungi, tiada link dgn
jiran jiran...seorang pun anak anaknya 5 lelaki , 4 perempuan tak sanggup
mengecam mayat ayah mereka...apatah lagi mengangkat jenazah ayahnya. Cuma
adik perempuan dan suaminya sahaja yg sanggup masuk kedalam bilik mayat dan
mengecam...sejurus sebelum pengsan.

kenapa sampai jadi begini ? apa yg tak kena?

saya akan mengirimkan gambar gambar kejadian ini sekiranya kawan kawan mahu
lihat, bagaimana kesedihan ini diabadikan."








Suka entri kali ni? follow/bookmark ikanstim sekarang sempena stok masih ada!

11 Comments:

Home Biss @ April 14, 2009 at 3:30 PM

This is an old story really but thanks for bringing it up again. Hope others will learn something from this sad event; never ever forsake your parents.

e l d y @ April 14, 2009 at 3:51 PM

wow, anak2 dia kejam btul lah ..
kesiannay dier ..

IkanStim @ April 14, 2009 at 4:04 PM

yup2
mari ambil pengajaran dari kejadian ni

fa-aja-aja @ April 15, 2009 at 12:45 AM

blur sekejap..
***************
knp mayat nih bole jadi mcm ni baru seminggu?
then knp dia mati?

IkanStim @ April 15, 2009 at 1:03 AM

cik pah, xtaula pulak..

nurain @ April 15, 2009 at 9:31 PM

huu..sedih sangat..

apunkanlah dosa dia dan anak2 dia

IkanStim @ April 15, 2009 at 10:30 PM

aminnnnnn

cik ziqa @ April 16, 2009 at 12:06 AM

adoi :(

IkanStim @ April 18, 2009 at 7:27 PM

aduh

Anonymous @ May 15, 2009 at 9:11 PM

tolong fwdkan ke dlm e-mel saya... Cerita tu ngam utk saya buat motivasi kpd para pelajar sekolah

Bg kat: wana2329@yahoo.com

IkanStim @ May 15, 2009 at 11:21 PM

will do