Ada apa dengan bloggers | penulis blog?

7:27 AM / Comments (8) / by Admin

_________________________________

minggu lepas, aku pegi ke IPOH PARADE, untuk bersiar-siar tengok keroro dan jugak buku-buku 2nd hand.

dekat ipoh parade ni, ada 2-3 kedai permainan yg ada jual keroro gunso. best! walaupun mall dia tak la best sgt. tapi boleh la.. dari terperap dalam bilik kat UTP kan??



Ekceli, bukan benda ni yg ingin aku kongsi. aku ada beli majalah FORTUNE tahun 2005 kat NOVELHUT. kedai yg menjual buku-buku 2nd hand kat ipoh parade tu. dah harga dia RM1, aku angkut la. sebab dia ada cerita pasal bloggers.

MENGAPA KITA TIDAK BOLEH ABAIKAN PENULIS BLOG?

sebab nya, ada antara mereka yg mempunyai baaaaaaaaaaaaanyak readers. dalam kalangan readers dorang tu pulak, ada yg setia follow blog tu.

so, wth?

maksudnya disini, penulis blog jugak penyumbang informasi dalam dunia siber. andai kata seorang blogger yg mempunyai ramai pembaca, eg 1k per day , dalam 1k tu, mesti ada 100-300 orang yang menerima maklumat penulis tersebut sebagai sumber yg boleh dipercayai.

macamana pulak boleh jadi sumber yg dipercayai?
jawapan: peranan enjin carian @ search engine

beberapa hari yg lepas, aku ada menonton dokumentari mengenai GOOGLE "behind the screen". pembuat dokumentari tu mengetengahkan isu kesahihan informasi dalam internet dan jugak isu privacy.

google hampir-hampir memonopoli dunia sebagai search engine paling digunakan oleh semua internet user. andai kata RAMAI yg merujuk kepada www.informasiTepat.blogspot.com, setiap kali pengguna menaip" informasi tepat", mereka akan dibawa ke blog tersebut dalam carian google.



google akan meletakkan laman web yg paling ramai dikunjungi untuk setiap perkataan yg ada merujuk kepada laman web tersebut di tempat yg PALING ATAS. kebarangkalian utk org merujuk HANYA kepada laman web tersebut adalah tinggi. disini, tidak berlaku KEPELBAGAIAN informasi dan jugak akan mendorong kepada penyebaran maklumat palsu yg diterima pakai oleh pengguna internet.


isu maklumat palsu tu, malas nak diskas panjang lebar.

dalam majalah FORTUNE keluaran 05' tu, dilaporkan ada sebiji blog ni yg telah menyebabkan kerugian hampir 10juta ++ kepada sebuah syarikat yg menjual mangga @ pad lock.

kisahnya begini, penulis blog tersebut menulis entri mengenai cara untuk membuka pad lock keluaran syarikat tu dengan menggunakan pen BIC. malangnya, ramai pulak org membaca blog tu. report pun dibuat kepada syarikat tu.. tidak ada apa2 tindakan dibuat. lepas tu, blog tersebut meng upload video macamana caranya utk buka padlock guna pen BIC tu.makin ramai yg mengamuk. akhirnya, syarikat tu terpaksa buat modification kat lock dorang and ganti padlock yg customer dah beli dengan yg dorg baru modify. total kerugian 10,000,000 ++ USD.

hebat kan?

8 Comments:

audi @ February 3, 2009 at 11:03 AM

jo...kasi byk lagi crita ko ni.cool.haha!aku ni pengikut setia blog ko ni.pasal tu la aku slalu stim melihat ikan stim yg sdh d stimkn.

hadio69 @ February 3, 2009 at 11:11 AM

gle tbaek r company tu kne
nnt ak condemn syrkt ko plak haha

IkanStim @ February 3, 2009 at 12:52 PM

aku pun stim2 type ni blog yg stim.
kondem la hadi..xtakut
traffic ko xsmpai 1k sehari lagi.
keh3

jes, aku ada bisnes. ko tlg uruskan di sabah bole?

Nazrin @ February 4, 2009 at 12:21 AM

oh, ini yg best ni.. makin stim lah sya ni :)..

IkanStim @ February 4, 2009 at 10:27 AM

ya! smgt itula yg kita maw

$UaM$T][M @ February 4, 2009 at 10:35 PM

mang menarik...
erk!!!
nama hmpir smer..

IkanStim @ February 5, 2009 at 1:53 AM

hidup blogger!

audi @ February 5, 2009 at 8:39 PM

apa bisnes d sabah tu jo?ko roger2 ja.hahaha!msg hp la snang