GST 2011 (U)

8:29 AM / Comments (5) / by Admin

_________________________________

IkanStim: Kerajaan (BN) Malaysia akan memperkenal kan Government Service Tax atau GST pada pertengahan 2011. Hal ini dilaksanakan oleh kerana defisit belanjawan yg teruk. GST sebanyak 4% keatas semua penjualan barang akan meningkatkan pendapatan cukai 7.8 billion kepada 8.8 billion setahun.


http://www.freewebs.com/webnz/GST.gif

Dalam banyak-banyak benda yg kita boleh deduct supaya pendapatan negara masih stabil dalam kata lain berjimat cermat, kenapa rakyat yg perlu dibebankan dengan kenaikan cukai?

Dan yg menariknya, usul ini diluluskan dengan kelebihan 3 undi majoriti sahaja. Maknanya ramai jugak lah ahli parlimen BN yg sedar GST akan membebankan rakyat. Bayangkan kalau usul Datuk Najib tak cukup undi. Mesti lawak kan? haha

http://www.topnews.in/files/Tax_01.jpg

Walaupun banyak negara maju contohnya United Kingdom melaksanakan GST, banyak faktor yg perlu diambil kira sebelum mencontohi langkah UK. 4% itu semestinya tidak akan kekal 4%. Sekali sudah diperkenalkan, akan semakin meningkatlah nilai itu dari tahun ke tahun. Penasihat Datuk Najib mesti kata "ala Datuk, time nak perkenal memang la payah. Tapi once dah jalan, nak naik sampai 13% pun rakyat dah immune dah tu (walaupun ramai rakyat miskin yg akan terus melarat. hehe) ".

Pemerintahan perdana menteri ke 6 dari pandangan peribadi aku mungkin akan disegani satu hari nanti. Ala, macam Tun M jugak. Dulu-dulu banyak saja benda-benda yg dia buat kena tentang. Tapi eventually, rakyat hargai jasa beliau.

P/s- Apa pendapat anda?



Suka entri kali ni? follow/bookmark ikanstim sekarang sempena stok masih ada!

5 Comments:

Anonymous @ December 17, 2009 at 12:20 PM

hidup datuk najib selamanya
tax naik, rakyat maju
who cares

Tukaq tiub basikal @ December 17, 2009 at 12:22 PM

potong elaun pegawai kerajaan tuh
potong jgn tak potong

nurain @ December 17, 2009 at 12:46 PM

mungkin aku akan jadi salah seorang dari rakyat2 yang hanya akan komen,


ENTAHLA..

sebab kalo bangkang salah, setuju pun salah.huhu

mane la so-call-negara-bebas tu~

Admin @ December 17, 2009 at 1:33 PM

eh
boleh bangkang tu ain
cuma akan dapat dibangkang atau tidak, itu yg kita tak tau

nak komen lebih2 isu gst ni xleh gak. sbb siapalah saya. degree in economics pun tarak.

Admin @ December 17, 2009 at 1:34 PM
This comment has been removed by the author.