Dua perkara yang orang Islam Sangat Suka (P)

12:39 PM / Comments (1) / by Admin

_________________________________

Rasa-rasanya, apa dalil-dalil naqli yg orang islam suka guna? Antaranya, La ikrahafiddin.. Dalam bahasa melayu nya, tiada paksaan dalam beragama. Kenapa orang Islam suka? Sebab, ada yang salah ertikan dalil ni dengan tidak boleh memaksa seseorang tu untuk melaksanakan apa yg Islam nak. Sedangkan dalil ni refer to orang yg belum memeluk Islam. Maknanya, dia tidak boleh dipaksa memeluk Islam. Walau bagaimanapun, ada yg salah guna. Contohnya bila kena puasa, "TIADA PAKSAAN DALAM ISLAM! tak boleh paksa aku nak puasa!" haha.



Tapi rasa-rasa nya lah kan. Pendapat peribadi penulis mengatakan dua dalil yg orang Islam sangat suka ialah : " 9/10 sumber rezeki datang dari perniagaan" & "maka kahwinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi: dua, tiga atau empat" . Manusia sangat cenderung ke arah seks dan wang. Ala.. orang putih kata SEX and MONEY. Tapi kadang-kadang diorang tambah sex. money and violence.

So what is my point? My point is, suka pun suuuuka lah. Asal kan tak salah erti, tak salah guna. Dua dalil tu menjamin kestabilan hidup kot. Tanpa duit, kita boleh kufur, tanpa seks kita hancur. Haha. Eh, bukan, kita tak lengkap lah. Manusia basic need tuu. Dan demi menjaga institusi keluarga, poligami dibenarkan supaya tak perlu lah berskandal dan melahirkan anak yg tidak tahu dari mana punya sperma. Tengok Amerika sekarang. Poligami salah dari aspek civil law, tapi adultery is accepted.


1

Well, entri ni sebenarnya nak share sikit lah kenapa penulis jarang update. Bukan tak da masa, masa tu ada tapi malas nak peruntukkan untuk blog. Hehe. Sebab, tengah usahakan: Campus Life! bersama Hafifi Hafidz. Business is currently running good dan sedang berkembang. Selain Campus life, ada lagi bisnes sampingan kecil kecilan di kampung halaman Sabah di bawah bayu.Kalau ada bisnes nak propse, boleh contact saya. Fuh, Harap-harap boleh kawin cepat. Haha.



Apa-apa pun, selamat berjaya dalam semua bidang para pengunjung IkanStim.com!

P/S- This entry is fully sponsored by Campus Life 187! haha





Suka entri kali ni? follow/bookmark ikanstim sekarang sempena stok masih ada!

1 Comments:

Anonymous @ April 30, 2010 at 9:10 AM

agree with ikanstim!