Banjir Idola Kemarau Tauladan : Respons

9:36 AM / Comments (8) / by Admin

_________________________________

post ini di tulis utk memberi maklumbls kat pmbaca yg ada bg komen kat post sblm nih.. sot klau ada bembca bru, sila bca komen kat post:Banjir Idola Kemarau Tauladan sblum nih

mkin rancak diskusi ni ya..

post ni nk ajak kta berdiskusi,bkn nk bwk gaduh.. ( reminder awal2 )

xbleh nk label bdk yg p gig jht..cuma unsur2 ngtve ttp ada.dari sdut syariah la espcially. mana gig yg bhgikn tmpat laki pmpuan?

gig mmg agak liar (bkn erti kata ada psta seks dsbg ) susasan nya xtrkawal SEKETIKA time band perform. sbb tula kat klntan hbs brg kena sita oleh perbandaran n 999 melabel nya psta LIAR.haha..ekceli org yg pnh pegi gig ( time thun 2000 n keatas )akana tergelak.sbb xla liar sgt..

gig skg ni,agak open..smua org blh dtg. dlu,bnda ni mcm taboo.bdh metal shj allowed. punk shj. klau kat sbah,tmpat gig ni tmpt edar drugs, n port gaduh. zmn dulu la..(bkn smua gigs d sabah,tp,mmg ada kes ni blaku)
mgkin time zaman abg asrih pnya abg tu.

aku xkn comment lbh drpd apa yg aku nmpak sndri.. psl scene2 ni,merujuk kat komen ni:
norellia said...

assalamualaikum....tak ramai ek muda mudi skang duduk discuss isu sal benda2 camni...

dah baca komen, dah baca nukilan...memang terkesan...nak tanya apa pendapat penulis sal stgh scene (tak taulah blh dicakap scene atau aliran. yang ada pengikut..tapi berlatarkan music jugaklah)

kalau nak jd "member" kena buat benda2 sewel like alcohol and sex...kate nak bukti...and si dara hilang dara...si teruna dah tidak teruna..

(^_^)


nk kata ada, xpnh nmpak.. klau rumors mmg la ada.

aku xnk jadi mastika.men tulis je apa org crita kat depa

hahaha
hbs kena attack org2 yg dh lama dlm industri tu.

p/s: aku lebih prefer akustik nite atau psmbhn2 akustik. lagu,syair dsbgnya. yg jual bju dpt jual, yg berseni dpt expresi seni.keadaan xla liar ..syahdu saja

8 Comments:

BasH @ September 8, 2008 at 10:33 AM

ingatkan betul2 post pasal DAP, rupanya posting xda kaitan..hikhik.
xpa2, btw posting yg menarik walopun gw malas komen kehidupan remaja zaman skrg.gigs ke menda ke..gw tak heran..
sbb gw insan melayu Islam yang bersaing dengan org2 cina yang lain. walauweii..wahaha

Future CorpSe @ September 8, 2008 at 1:05 PM

(^_^)

-shak- @ September 8, 2008 at 3:42 PM

sekarang ni semua gig tidak jatuh dalam kategori yg sama..

ada gig yg 'bersih'..maksud bersih itu bukanlah betul2 bersih dari syariat islam..
tapi dikira bersih kerana tiada pergaduhan, penggunaan alkohol di tahap minima, penggunaan dadah juga tidak berleluasa..gig-gig ini popular bagi golongan hipster masakini..dan kebanyakan band-band yg perform adalah yg terkenal, mempunyai attitude yg agak beradab dan mempunyai kelompok peminat yg ramai dan umum..


lagi satu gig mmg betul agak liar..kebanyakannya adalah band UG yg mmg betul2 mengambil bulat2 segala doktrin, ideologi dan attitude dari barat..selalunya mereka ini dari aliran punk, hardcore, metal dan sealirannya..
gig ini penggunaan alkohol, dadah dan keadaannya mmg menggila..
satu persembahan baru2 ini di penang..penyanyinya hanya memakai kasut ketika persembahan..

semuanya terpulang kepada individu..

bagi yg mengikut syariat islam, laen pandangannya..

bagi yg liberal, laen pandangannya..



sekadar berkongsi pendapat..

Sabrina Optimus Prime @ September 8, 2008 at 7:24 PM

Akak doakan Ahmad berjaya dl apa jua yg Ahmad idamkan. I respect that you know what you want & at the same you're level-headed...Good,hidup mesti selfless.

hadio69 @ September 8, 2008 at 11:03 PM

cayalah farid, blog ilmiah~

stuju, gig skrg bebas sgt
knn org rmi xbfikiran tbuka
tp klo dh mcm ni ssh la
nk tbuka pn kne la rujuk agama blk..
jgn halalkn cara semata² sbb nk nikmat dunia

Asrih Arif @ September 9, 2008 at 12:22 AM
This comment has been removed by the author.
Asrih Arif @ September 9, 2008 at 12:24 AM

"kalau nak jd "member" kena buat benda2 sewel like alcohol and sex...kate nak bukti...and si dara hilang dara...si teruna dah tidak teruna.."

That's Boloney!

I just dont know why people follow such a thing. In my profession, everyone has something that we call 'autonomy'... Which is people have the right to do whatsoever they want to do... I believe its your right not to follow such an order... Everyone with diminished autonomy is entitled to protection by the government...

One more thing, its waaaaaaayyy not cool to do those stuffs... Rasa macam dipergunakan... Like following orders from someone superior which I dont think is quite sassy...

I dont understand why people have to this 'pain in the ass' thing just to get them into certain aliran/whatever you ccall them..

(sorry.... emo pulak... sebab ini luahan seorang abg.... I got brothers yg cenderung benda2 mcm ni...And I am not happy about it)

Faisal Irshad bin Harun @ September 14, 2008 at 5:41 PM

Halo farid...

Pendapat saya la kan, gigs ni kita tidak boleh pertikaikan budaya dorang. Oleh sebab kita awal sudah di "brain-wash" tentang kebebasan melampau,so kita pun terikut sekali la.

Bayangkanla misalnya zaman keagungan islam maC lagi berterusan hingga sekarang? Cuba fikir macam mana gigs yang mereka ketengahkan? Maybe we will get pleasure with that kind of gigs. You know wut i mean.

Scene ni biar la jadi hanya hiburan. Jgn ja sampai my idol is my second god....tu sudah sasat tu..hahahaha!!!

ok la fred....be cool~