Banjir Idola Kemarau Tauladan

12:46 AM / Comments (7) / by Admin

_________________________________

Sejahtera selamat. tajuk tu di petik dari pengetua KOLEJ DARUL HIKMAH ABIM Dato Dr Siddiq Fadhil.

Seperti biasa, post2 aku msti ada kaitan dgn budak budak zaman skg yg asyik dgn dunia baru yg ntah sapa yg bawak:INDIE dsbg. obvious ke aku attack bdk indie? haha
aku xda nk attack sapa2 pun. cuma klau aku kata metal,hardcore,raggae dsbgnya,xramai followers.
Apa yg ptg, suma scene ni dah bersatu klau ada gig atau event. semua dah blh share stu stage

Aku xlayak nk tulis psl scene UG local? mgkin aku xlyak. tp aku ada pendpt sndri. nk bertegang urat leher? sila komen nanti ya.

zaman aku skolah mngh, aku dgr lgu2 mainstream shj. linkinpark,abril labin,dan sbgnya. hahah
baterfingers, acab, band2 skinhead gtu adala jgk dilayan.. tp itu pun yg aku blh dpt d kdai muzik.
senior2 aku la yg begiat aktif

even tape MUCK pun dorg dh dpt.. ( utk mkluman,aku study d mrsm kota kinabalu dlu) so, kat kk ada muck, kira update la dorg tuu.


Eh, melalut dah ni. PASAL : BANJIR IDOLA, KEMARAU TAULADAN.. ni yg kita nk diskas ni

OK, skg nk crita realiti.. sejak aku prnh mnjejak kaki ke gig2 n event2, ada bnda yg aku prasan..iaitu, sihat ke aktiviti muda mudi nowadays ni?

ujung mgu ke gigs.
bju2,tertera statement2 yg agak kurg aku stju
pgi event kdg2 kat pub dsbg

aha, aku tau smua ni sbb i do join event2 nih. aku nk pgalaman. tp im a critical thinker. wlaupn xgenius, tp aku amek sirius la..

case :

event dibuat kat dewan perhimpunan cina2. kat tgkat atas, muda mudi ISLAM (aku bnci org guna istilah melayu.. suma ats nma melyu. kmu islam ka mlayu? ) mmg dasar negara bgsa..
muslimin muslimat sdg rancak berdansa, meanwhile skumpulan cina muda mudi jgk, sdg bljar SAHAM kat blik sblah.. aishhhhhh malu siot! aku pun pgi gig tu.. malu nya xterkata!

apa budak2 islam ni wat?? yg pmuda budhist ni bljar bniaga.. tp aku kesana pun nk bjual..

tp pgajaran utk aku n smua la..
aku tgk ada skumpulan pmuda yg lagaknya mcm xskolah, xberadab, dtg gig, muka muslim..isap rokok,ada botol arak.. pstu yg pmuda budha ni, study bsnes.. SAPA IDOLA PMUDA MUSLIM NI? SIAPA YG MREKA TAULADANI?

aha, itu la post ni tjuk Banjir Idola Kemarau Tauladan..

yg jadi pnduan mreka ni, zine. mcm2 fahaman yg dbwk.. yg mncari identiti mmg xtapis apa pun..men serap shj. kitab yg tuhan bg xnk refer. idolanya pulak? klau yg scene ni, ikut mamat tu, yg scene tu, minah ni.. aiya..

minat gitu2 sudeyh.. xpyh la nk terikut2 sgt

ni apa yg tertulis kat buku nota aku:

Banjir Idola Kemarau Tauladan

masyarakat kharya ummah

  1. Membina generasi (merencana keunggulan ummat)
  2. Tamadun rahmatan bil alamin (generasi yg dibina rasulullah) :
-IQRA, mencari ilmu dan berusaha mncari ilmu.
-yg berilmu pulak, TIDAK RABUN MEMBACA TIDAK LUMPUH MENULIS
apa yg dibaca xmsuk, apa yg dah ada,xdikongc

klau nk crita bab hukum,aku xmahir sgt.. psl gig smua ni, blh d kategorikn sbg hiburan mlmpau ..so islam xmenerima hiburan secara overdose nih.

trpulang kpd individu la..cuma nk pesan, sblum wat apa2, rujuk la kat apa yg tuhan dh bg.ok?

stu lg, yg nk sgt aktif2 dlm scene la ,apa la,aktif tu berpada2 lah.. xkemana jgk tu.. nk kata,xboleh,silakan.. semua ada pndirian msg.. tp utamakn la ilmu dlu. yg dah berilmu tu pulak,jgn rabun mbaca,lumpuh mnulis. xnk kongc dgn org lain

yg msh skolah, bljar dlu at least dah msuk u. yg kat u mcm aku, study la smpai hbs.. hiburan tu smpingan shj.. xperlu lbh2.. ckit2 sja.. nasihat utk diri sndri jgkkk ..arghh,,terasa~

tringin ada band? ok,fine.. klau tau mine alat muzik ckit2 pun ok.. dh msuk u blh msuk pancaragam ,team keroncong ke.. tp jgn la asyik sgt! pegi jamins studio smpai hbs duit. aku pun gtu jgk..jaming la apa la.. tp ok la. aku dh tau men drum n gitar. tringin sgt nk femes mcm band yg mletup skg nih.. smua nk jadi hindi. study dluuuuuuuuuuuuuu!!

wah,noble btul aku kt post nih. nk kongc ilmu.. apa slhnya kn?
diskusi ilmiah sgt2 di galakkan

pendirian berbeda terutamanya di alu2 kn.

7 Comments:

hadio69 @ September 8, 2008 at 1:41 AM

adeh insaf jap~

hadio69 @ September 8, 2008 at 1:42 AM

mmg btul pn sbnrny..
kdg2 smpi mghalalkn yg haram
ak xmo pgi gig da! (doa2kn)

jeff @ September 8, 2008 at 2:52 AM

yea!
post ini membuatkan ak berfikir.

ak menganggap muzik adalah sejenis ilmu, same mcm ilmu falak, ilmu hisab ke, ilmu geosains ke ape ke. oleh sbb itu ak rase tak rugi klu ak mendalami ilmu muzik ini. ak juge menganggap muzik itu universal dan sgt abstrak, tidak boleh dijudge sekadar, contohnya jika bunyinya bising ataupun menyakitkan telinga, ia tidak bagus. dan sebaliknya.

pasal case yg diberi, cube bayangkan pula klu time dak2 muslim sdg belajar sbb time tu ade kelas dan pada masa yg same ade dak2 non muslim berada di tempat berdekatan berseronok... kan situasinya sama? cume mungkin pada tanggapan penulis (atau ape yg penulis nampak) terlalu ramai muda mudi muslim berseronok 'spanjang mase'. yes, mmg ade golongan mcm tu, tp harus igt, bkn sume orang yg menceburi aktiviti mcm ni menjadi 'sesat' (kalau istilah ini sesuai dipakai).

about dak2 muslim yg minum arak, pakai ntahapeape dsb itu ak stuju dgn penulis. tak perlu nk ikut SETIAP bende yg artis pujaan die buat. kite ade agama. diorang takde.

on a sidenote; jgn judge orang dgn pemakaian. kadang2 ade yg rock habis tp baik je. ade yg berjubah siap tp perangai mcm setan. tgk pergaulan dia dgn manusia juga, jgn judge semata2 pergaulan dia dgn TUHAN. sbb tuhan pn cakap kena jage hubungan antara kita dan Dia, dan jugak hubungan sesama kita.

oh, ape salahnye klu orang itu teringin ade band dan nk tgk band die tu berjaya? (of course band itu didefinisikan sbg berjaya apabila dia ada album2 yg laris, buat konsert dan join gig2. konsert dan gig haram? budak2 bawak drugs, bawak alcohol, peluk2 laki pompuan tanpa muhrim, ha ITU yg haram. konsert tidak ade pn protokol atau syarat yg menyatakan 'oh, pasangan yg nak datang sile peluk2 ye' atau 'nak menari sile amek drugs dulu'.

ke sebab melalaikan? banyak faktor yg melalaikan. tengok orang2 lompat2, orang2 pogo, orang2 berdansa mengikut rentak, nampak mcm khayal kan? tengok orang bertahmid sampai menggoyang2kan badan, kepala, pun nampak mcm khayal kan? the point is, klu dua2 orang dalam kes itu bila masuk waktu sembahyang, terus pergi sembahyang, then fine. tak ada masalah. masalah UTAMA nya ramai dak2 muda lupe nk sembahyang bile pegi gig. salahkan budak itu, jgn salahkan gig.

ah, minta maaf pjg sgt. sekadar memberi pendapat ikhlas...
terima kasih kerana post yg menguji minda! :)

SayaFarid @ September 8, 2008 at 5:24 AM

tidak sekali kali aku menjadi hakim pabila memandang penampilan seseorang

"tp pgajaran utk aku n smua la..
aku tgk ada skumpulan pmuda yg lagaknya mcm xskolah, xberadab, dtg gig, muka muslim..isap rokok,ada botol arak.. pstu yg pmuda budha ni, study bsnes.. SAPA IDOLA PMUDA MUSLIM NI? SIAPA YG MREKA TAULADANI? "

skumpulan pmuda tu dirujuk dlm stu pakej:
1)xberadab
2)muka muslim
3)isap rokok
4)memegang (dlm erti kata mengambil) alkohol

haha.
siriusli xjudge a book by ots cover
tp,1st impression mmg mata trun ke hati

bkn dari mata naik ke otak bru ke hati

Asrih Arif @ September 8, 2008 at 5:25 AM

What a critical thinking...

Just to share, my brother is also one of those who like to attend this kind of event (GIG kah namanya).... Setiap kali I wanted to follow, dia mesti larang although he knows that I am so into music... So I believe that there's something not quite nice about it that 'Seorang abg tidak membenarkan adiknya pergi GIG'...

Anyway, I am not trying to say that people yang pergi GIG jahat, sebab byk jk yang baik... cuma, terlalu banyak yang tidak baik yg berpokok pangkal dari event2 seperti ini... Dan kita tahu, Islam selalu suruh kita jauhi benda2 yang subahat ni... so kita fikir sendiri...

Pasal mengembangkan musik ni plak, I have different view dgn Jeff... Muzik yang kebanyakannya diperjuangkn oleh GIG people kebanyakannya melalaikan... not saying all but most... Jadi saya tidk melihat ia sebagai ilmu (merujuk kepada muzik yg ada di GIG)...

Music has been a 'khilaf' for so many years. Tapi music yang ada ARAK itu JELAS HARAM!

Ahmad meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda bermaksud: “Beberapa orang dari kalangan umatku meminum arak dan mereka namakannya bukan dengan nama arak. Mereka dialunkan oleh suara biduanita dan dihiburkan oleh muzik.”

norellia @ September 8, 2008 at 8:31 AM

assalamualaikum....tak ramai ek muda mudi skang duduk discuss isu sal benda2 camni...

dah baca komen, dah baca nukilan...memang terkesan...nak tanya apa pendapat penulis sal stgh scene (tak taulah blh dicakap scene atau aliran. yang ada pengikut..tapi berlatarkan music jugaklah)

kalau nak jd "member" kena buat benda2 sewel like alcohol and sex...kate nak bukti...and si dara hilang dara...si teruna dah tidak teruna..

(^_^)

SayaFarid @ September 8, 2008 at 9:41 AM

sila bca post terbaru utk respon aku.yeah!