Baju dan orang di sebalik tabir

11:43 PM / Comments (4) / by Admin

_________________________________

betapa bosan nya malam ini
sampai hampir 3 post sehari aku buat
haha

btw, ni sedikit kronologi bagaimana 187 clothing boleh ujud. ( kalau korang pernah dgr pasal 187clothing la)

187 ni kalau cek kat wiki, ialah code untuk polis kat negeri mana entah bag kes pembunuhan.
187clothing ujud bukan kerana yang mengusahakan bisnes jual baju ni adalah pembunuh. TIDAK!

ianya ialah 18th July. 18/7

apa yg berlaku 18 july?
time tu 2003 (betulkan aku kalau silap)
18 july 03, kena denda beramai-ramai. ntah ada apa dgn denda tu. tp selepas kena denda, hubungan makin rapat n kami semakin obses dengan number 187

sebenarnya, 187 ni setau aku di suggestkn oleh FAHMIE . lepas kami kena denda, dia cek jam. pastu jam dia tulis 187 merangkap hari tu lah. patutnya july 18th. tp jam dia jam malaysia , tarikh dia tulis 18 7. haha

yg tu kisah lama time sekolah menengah tu. sekarang, kami masih rapat n masih obses dengan 187 yg kami sendiri xtau apa la motif number tu.haha



ok, ni sejarah 187CLOTHING. ekceli aku ada tulis pasal clothing ni dlu. klik

yg ni versi lebih detail

yg suggest idea utk berniaga jual baju dengan nama 187 ialah FARID. merangkap tukang blog ni lah. plannya memang nak berniaga saja dengan guna nama 187 sebagai brand.

sebenarnya, time kat sekolah dulu, 187 ni KONONNYA mcm pertubuhan kat asrama yg berkuasa . KONONNYA lah. padahal, kami bukan mafia pun. kalau kena rompak, takut jgk

jadi utk merobah persepsi junior especially, yg pandai-pandai label 187 ni samseng taik kucing sekolah, FARID came up with the idea "jadikan 187 ni empire business yg hebat"

so, sebagai permulaan, bisnes baju ni la yg dipilih :D

ish, malas pulak nk tulis..

ni list FRONT LINE 187 clothing yg bersama-sama menghidupkan clothing ni

mohd fahmie akmal - buat design,
muhamad firdaus abdul rahman - buat design,
ahmad farid sainuri - pemodal, buat design
faisal irshad harun - tukang kritik jgk
mohd sabree - tukang kritik n support melepak bersama di tapak jualan baju

Chomel kau sab!!

dan ada la beberapa konflik yg berlaku, antaranya FARID xbagi duit upah kawan-kawan beliau yg menyumbang buat design. tapi dah setel rasanya. . kitaran duit yg slow menyebabkan untung lambat utk dikenal pasti. tula ada yg xdapat duit .

187

kawan-kawan lain yg supportive gila, thanks!
oya, skg ni shah, jayz dah turut serta guna label 187 utk jual design dorang.
so, customer akan disaji dengan lepelbagaian design dari 187 pada masa akan dtg.

ANGKASAWAN, 187OFFICIAL LOGO,HXN [ LABUAN DO ROCKS! ]

p/s- aku sengaja tulis entri ni supaya aku ingat kenangan time muda-muda dulu. xkisah pun kalau xda org baca. haha

4 Comments:

H a n e y @ December 28, 2008 at 12:34 AM

ooooowhh gini plak cetanya tu.

pka @ December 28, 2008 at 12:38 AM

ohh farid.
teruskan perjuanganmu!
(:
im still remember i fall in love dh dolat tee design.
tp 187 ttp hebat! =D
tp crita sbnr adlh crita d sbalik kejadian.
daws resign sbb dia sgt busy dn tekanan makin melanda naik sem3.
malah band nya jgk tertangguh-tangguh selama beberapa minggu dn bulan =/
itu adlh crita yg ku dgr-dgr.
maklumlah aku ni reporter yg sgt busybody hihih.

hadio69 @ December 28, 2008 at 1:09 AM

hahaha bab upah tu xleh blah~

IkanStim @ December 28, 2008 at 1:35 AM

beginila tu crita nya..