Bedah mulut? | Baca entri ni kalau kamu syg gigi kamu

5:40 PM / Comments (8) / by Admin

_________________________________

salam,

ni entri personal sikit.
aku tulis entri ni utk sesiapa yg jarang-jarang jumpa dentist dan sesiapa yg nak tau update pasal penulis ikan stim.

btw, trima kasih sebab buat servay di entri sebelum ni. bila program ni dah launch, aku hebah kan ok.

n malam ni, ambil quran, baca surah al fath. surah kemenangan.
doa kan supaya pejuang palestin menang lawan rejim zionis. kita harap fadhilat dari surah tu utk memudahkan doa kita termakbul.

ok, kita teruskan cerita,

7 januari 09

rancangan utk hari ini ialah, macam biasa;

  1. bangun subuh
  2. antar kazen pegi kerja kat JPJ
  3. kejut perempuan bukan muhrim paling aku syg
  4. urus-urus insuran
  5. masukkan duit kat maybank abang aku yg kat rusia
  6. jumpa nasriq bagi baju
  7. jumpa ozie bagi baju
  8. jumpa dentist sebab gigi geraham aku sakit bila mengunyah!
seperti kebanyakan dentist and nurse yg pernah cek gigi aku, aku dikenali sebagai seorang yg tidak mempunyai masalah gigi AT ALL. ya, at all. tidak ada lobang, tidak ada tampalan. sejak aku sekolah menengah, gigi aku alhamdulillah dah xda masalah walaupun pernah xberus gigi selma seminggu dan tak berus gigi sebelum tdur

mahu tahu rahsia nya?

korang daftar dulu youthsay.com ni. (klik banner and reg)



lps korang daftar, baru aku bgtau rahsia nya. hehe

apa yg aku nk cerita ni , bukan pasal aku urus-urus insuran macam yg aku selalu cerita di blog bisnesharian, tapi nk cerita pasal aku jumpa dentist tu. mesti korang rasa pelik kn? kononnya aku ni xda masalah gigi LANGSUNG, tapi jmpa jgk dentist.

ikuti dialog ini:

aku tiba di KLINIK PERGIGIAN KOTA KINABALU..

doc: selamat pagi adik!
aku: selamat pagi doktorrr
doc: u dari kampung..erm.. ( sambil baca details aku yg aku tulis kat kaunter time baru sampai td ) kampung ketiau!
aku: ha.. ya.


aku duduk atas kerusi utk cek gigi tu.. lalu doktor tu pun dtg mendekati aku utk periksa gigi, bila dia mula memandang aku, tiba-tiba..


doc: wah, kamu handsome!


err?aku xtau nak react macamana. tapi mmg dlm otak,be humble be humble! (padahal, dalam hati kembang kempis bukan main.hahaha)


aku: hehe, itu la saya mau cek gigi doktor
doc: (sambil tersenyum) u sekolah atau kerja suda?
aku: oh, saya study. U
doc: ums?
aku: utp (dengan bangga nya)
doc: woooohh! utp! itu kolej banyak bagus! (dengan slang india + sabahan) cantik itu campus. saya pernah pegi tengok dlu. anak saya dapat itu anugerah terbaik(gold award dari dekan) dulu di sana
doc: kamu berapa A time spm dlu? 8a?
aku: (part ni aku xsuka nih) err, x, dapat 5a ja
doc: oooo ( masih lagi excited) ambil kos apa?mechy?civil?
aku: ooo tidak la. saya ambil info system saja. sebab 5a spm kan.. susah ckit mau apply engine pnya kos
doc: ooo, bagus2. ok, mana yg sakit ni?
aku: gigi geraham saya sakit bila saya kunyah makanan..

seperti biasa, ambil cermin, bla bla bla bla
dia bg aku cermin jgk utk aku tgk apa yg dia tgk. bgus doktor ni, dia share knowledge2 dia kat pesakit beliau

doc: erm.. dengan muka sirius (aku dah takut dah) gigi kamu cantik. tapi, gigi geraham bongsu kamu maw tumbuh.
aku: eh?so, normal la kn?
doc: gigi itu tidak ada tempat utk tembuh, gusi kamu dah penuh dengan gigi. and dekat geraham kamu, yg dekat2 dengan tempat gigi bongsu nk tumbuh tu, dah ada lubang. utk gigi tu tumbuh. kat lubang tu dah ada infection.

wth?? aku laaaaagi la takut. dah 6tahun gigi aku xpernah diusik (melainkan dicek sahaja) , tiba2 ada infection??

aku: adui, jadi kira saya ni malang la doc?
doc: kamu ni one in a million. gigi saya pun berlubang (dah ditampal) , gigi2 nurse2 ni pun berlubang. tp gigi kamu xda masalah lgsung. cuma gigi bongsu tu, dia tidak patut ada. tidak patut tumbuh pun. manusia tidak perlu gigi bongsu tu utk mengunyah. blablabla


ok,cukupla aku melalut dan berlagak dgn pujian doktor tu kan. korang tau x yg aku perlu bedah mulut aku ni utk mengeluarkan gigi geraham yg nk tumbuh tu?!



ini yg tengah berlaku dlm mulut aku. nampak x gigi geram yg ke3 tu senget-senget? sebab dia xda ruang utk tumbuh. padanla sakit semacam time makan..

http://www.bupa.co.uk/business/images/dental/img_impacted_wisdom.jpg
korang nk tau kenapa gigi tu tumbuh senget? and doktor suruh cabut? (kes gigi aku ni, gigi tu xvisible lagi.masih dlm gusi. dia suruh bedah gusi, cabut gigi dlm gusi tu.gila kn?) gigi tu senget, sebab dah xda ruang utk tumbuh . doktor suruh cabut sebab dia akan berlanggar dgn geraham yg lain kalau dia tumbuh senget!

benda ni biasanya berlaku kepada young adults and teenagers.

FAQ

1) kenapa gusi kita tidak punya ruang utk gigi geraham ke3?
-Oleh kerana faktor evolusi dan cara pemakanan, rahang manusia semakin mengecil. so, ruang utk gigi geraham yg sepatutnya ada 3, tinggal 2 shj.

2) dimana utk tahu lebih lanjut mengenai benda ni?saya risau lah!
-klik atau type saja di search engine : wisdom teeth

3) kenapa sikit sangat FAQ ni??
-sebab aku pun xtau sangat pasal gigi geraham bongsu niii! baru nk baca. lgpun aku tulis entri ni time maghrib. aku belum semayang lagiii.nanti aku tambah lg kalau dah baca.


esok aku jumpa specialist utk xray dan tindakan lanjut. sesiapa yg tahu pasal ni , kongsi2 la di ruangan komen ya.

8 Comments:

H a n e y @ January 7, 2009 at 9:12 PM

klinik mn ko pigi?dia ada menwrkan khidmat braces ka?anu bha ne,gigi ko smua besar2 tula dia teda tmpt maw tumbuh.hehe~

IkanStim @ January 8, 2009 at 12:06 AM

bukan gigi basar hani
gusi yg mngecil
evolusi pemakanan manusia kununnya

ada tu kali
nda tau brapa rggt
msti mahal tu
ko pigi ja klinik krajaan
free kali
tp gusi berdarah2
haha

H a n e y @ January 8, 2009 at 11:08 PM

aiseh yaka.anu ne napa perlu bedah gusi?kalo gigi geraham yg last tu dicabut x blh ka?biar ada tmpt gigi bongsu tu tumbh cm biasa.hehe kalah2 doktor aku ne kan.

IkanStim @ January 9, 2009 at 4:00 PM

boleh
tp sakit sikit la time dia maw kluar tu
huhu

afra_veduvecum @ January 17, 2009 at 4:02 AM

hmmmm...btw, nak cabut gigi geraham bongsu tuh memang kene buat minor surgery....

dihaz @ February 11, 2009 at 12:52 PM

Sorry aku menyampuk..aku tgh menggoogle skali aku terjumpe gamba gigi ko so aku truskan membace.same scenario blaku kat aku..tp kat both of gigi gerham bongsu aku. so yang belah kiri da buang(dgn minor surgery with 2stiches kot kat gusi) pd thn 2007..pastu dentist suh refer die balik utk gigi belah kanan. aku xpegi2 lagi sbb teringat sakit kne drill nk buang gigi 1st tu..tp nasihat aku, baik buang sblm karies gigi berlaku.risau die infact gigi baik yg lain.gigi cacat ni prob sbb mase berus pun xkene kat die..so die ade byk potensi utk kne karies gigi.

IkanStim @ February 11, 2009 at 3:35 PM

alamak dihaz..
harap2 gigi aku elok jela
abg aku ok je biar gigi tu tumbuh..

dihaz @ February 11, 2009 at 8:28 PM

ehe ko pun tanks sbb sudi ziarah blog aku :d
aku xtau la .. tp da brape lame abg ko simpan die? gigi aku ni da tumbuh sejak thn 2002 lg klu xsilap..mase tu aku tgh buat diploma.tp thn 2007 tu da sakit sbb karies tu la..mungkin abg ko punye x truk senget die.aku punye truk la gak tu la berus xsmpai huhu..
mase operate tu sakit biase je..tp slps tu la rase..ko xboleh makan mknan keras..kne makan bubur ke..memule lg la doc xbg berus..die suh kumur je.pedih cmpo ngilu(effect anaesthetic kot-aku pny klako ckit sbb mase jahitan last tu da abes effect anaesthetic so mcm kne jahit hidup2..rase jarum n benang doc tarik eee..)
..bengkak la jugak pipi aku (yg mmg da sedia bengkak ni) dlm 2mgg br surut..pastu mmg la rase xlarat je nk bangun..ade la beberape kali skip klas.
overall..sume ok..mgkin tgk smgt org xtau la hehe ko mude lg mungkin la gusi ko xkeras lg :d
tp lg baik klu ko boleh buat appointment mase semester break..so xganggu klas ko..hmm panjang lak aku membebel.