Indonesia bunuh warga malaysia (U)

12:04 AM / Comments (7) / by Admin

_________________________________

part yg aku kuningkan tu sangat lawak. dulu time amerika nak serang iraq, berduyun bomoh nak santau pak bush. tapi? tepuk dada tanya iman la pak bomoh oi

Jabatan Penuntut Malaysia di sini, hari ini menasihati semua pelajar Malaysia di seluruh Indonesia supaya sentiasa berhati-hati memandangkan kebencian segelintir rakyat negara itu yang semakin memuncak berikutan penyebaran pelbagai fitnah oleh media massanya kebelakangan ini.

Jabatan itu telah menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) bagi menasihati semua pelajar Malaysia di sini khasnya agar jangan sekali-kali melalui Jalan Diponegoro bagi mengelak kejadian yang tidak diingini.

Kebencian mereka itu memuncak kepada tahap yang serius dan menakutkan berikutan media tempatan baru-baru ini menyiarkan berita dan visual lebih 360 sukarelawan ilmu kebal yang dilaporkan sudah mendaftar dan bersedia untuk mengganyang Malaysia.

Kebencian mereka itu memuncak lagi apabila hari ini terdapat sekumpulan orang yang menggelar diri mereka sebagai Benteng Demokrasi Rakyat (BENDERA) mula bertindak liar dengan mengugut rakyat Malaysia dengan buluh runcing di Jalan Diponegoro.

Dilaporkan bahawa 50 anggota BENDERA yang bersenjatakan buluh runcing (buluh yang ditajamkan hujungnya) memaksa orang ramai yang melalui jalan itu menunjukkan tanda pengenalan mereka dan jika kebetulannya orang berkenaan seorang rakyat Malaysia maka orang itu akan terus ditahan.

Tindakan mereka mengambil undang-undang di tangan sendiri dilaporkan media massa online tempatan termasuk detikcom.

Sebelum ini, pernah rumah kediaman yang disewa pelajar Malaysia di Universiti Gadjah Mada, Yogyakarta dibaling telur busuk oleh kumpulan yang berdemonstrasi terdiri daripada sekumpulan mahasiswa tempatan kerana marahkan Malaysia yang difitnah sebagai mencuri tarian Pendet yang berasal dari Bali.

Berikutan isu itu yang terus diapi-apikan media massa tempatan dan dikaitkan pula dengan isu-isu lampau yang diungkit semula, beberapa kumpulan rakyat Indonesia juga berdemonstrasi di depan Kedutaan Besar Malaysia di sini.

Walaupun penafian telah dibuat bahawa Malaysia tidak pernah "mencuri" tarian itu untuk iklan video klip promosi pelancongan negara yang sebenarnya dibuat sebuah syarikat swasta yang berpejabat di Singapura, namun hakikat itu "jatuh ke telinga yang tuli dan mata yang buta".

Anehnya, sebuah stesen TV yang baru saja menyiarkan program dialog di mana seorang pegawai tinggi Kementerian Luar Indonesia memberikan penjelasan bahawa Malaysia tidak pernah mengakui Pendet sebagai tarian berasal dari Malaysia, namun stesen TV yang sama juga kemudian mengulangi lagi tuduhan yang serupa.

Laman web okezone pula melaporkan bahawa anggota BENDERA ada memeriksa lebih daripada 100 orang.

Bagaimanapun, detikcom melaporkan bahawa tiada seorang pun rakyat Malaysia yang kebetulan melalui jalan itu dan tindakan yang dikatakan akan dilakukan selama sejam, berakhir hanya selepas setengah jam.

- BERNAMA



Suka entri kali ni? follow/bookmark ikanstim sekarang sempena stok masih ada!

7 Comments:

reditumerah @ September 9, 2009 at 12:55 AM

kat facebook pun dh da quizzes n group psl nk kecam Malaysia..siap pngil Malaysia, Malingsia..
maling = pencuri

shakinah @ September 9, 2009 at 3:53 AM

tapi kan.
indon melampau ah.
andd agak menakutkan duh.
aiyaa
tak fahamfaham lagi ke kite byk tolong dorang.
ish

al-Wann @ September 9, 2009 at 2:02 PM

perghh teruk gler laa indon nie..dah laa dtg m'sia curi2, bleh plak nak ganyang m'sia..truk sgt laa

ayapmatt @ September 10, 2009 at 1:04 AM

indonesia ni bangse yg x sedar diri...dasar menumpang kt negara org tp prgai mcm fucker...cr rezeki kt mesia...dtg secara haram...mmg sah anak haram...nk bunuh la...bunuh r...tgk r aku bunuh mat indon yg dok kt v4 neh...bodoh...dasar miskin anak haram...aku nasihatkan korg jgn r kawan ngan mat indon...sebab diorg ni penipu, bangsat ngan lanciau...

Eerie Liuvyx @ September 10, 2009 at 3:31 PM

ayapmatt,mrhnyer dia...

IkanStim @ September 10, 2009 at 4:21 PM

haha
xsemua mamat indon gini
ntah budaya dorang ni suka berlebih-lebih padahal bersederhana lagi baik

Faisal Irshad bin Harun @ September 13, 2009 at 3:45 PM

Lucula Indon ni......
Cam mana juga kalau kita ni serumpun. Melayu....kan???

dorang bangsa apa? Indon???padahal sama ja....hahaha!!


mana2x ja la dorang...