Mitos mengenai merdeka ? (U)

9:35 AM / Comments (1) / by Admin

_________________________________

copy pasted from here

TOP 10 MYTHS PASAL MERDEKA
by Fahmi Reza

31 Ogos datang lagi! Masa aku buat research untuk filem ’10 Tahun Sebelum Merdeka’ & ‘Revolusi ‘48′ aku jumpa banyak fakta menarik pasal sejarah perjuangan kemerdekaan negara kita. Jadi today sempena hari merdeka, aku nak kongsi my top ten favourite myths pasal kemerdekaan 31 Ogos 1957 yang masih banyak bikin kita confuse!

#10. Lagu “Tanggal 31” dicipta oleh Sudirman

image

Sudirman only covered lagu Ahmad C.B. from the 60’s & changed one line from the lyrics. Kalau tak percaya, listen to this!




Click > & Listen!

Ahmad CB - Tanggal 31
Click > & Listen!

Sudirman - Tanggal 31

#9. Kita ada “Social Contract” masa merdeka

image

Where got? Idea kontrak ‘bukan-Melayu dapat citizenship in exchange for hak istimewa orang Melayu’ mula surface in the 80’s. “Ketuanan Melayu” also the same.

#8. Malaysia sebuah “negara Islam” sejak merdeka

image

Sebenarnya Malaysia negara sekular dengan Islam sebagai official religion, bukan Islamic-state!

#7. Malaysia bebas 100% dari penjajahan British masa merdeka

image

Until 1970’s British controlled over 60% kekayaan ekonomi negara dan British military terus stay kat Malaysia sampai 1971!

#6. UMNO-MCA-MIC mulakan kerjasama politik antara kaum untuk merdeka

image

Putera-AMCJA dah start much earlier in 1946. Tengok filem ‘10 Tahun Sebelum Merdeka’ kalau tak percaya.

#5. Mamat yang design bendera Malaysia tak ciplak bendera US

image

Sure or not? :)

#4. Perjuangan gerila komunis masa darurat bukan untuk kemerdekaan

image

In 1948, gerila komunis & non-communists lancar revolusi angkat senjata untuk halau penjajah British dari Malaya. Tengok filem ‘Revolusi ‘48’ kalau tak percaya.

#3. Tugu Negara simbol perjuangan kemerdekaan Malaysia

image

Kita berjuang untuk kemerdekaan dari komunis atau dari British? Masa kecik, tugu ni buat aku confuse.

#2. UMNO pengasas perjuangan kemerdekaan

image

Before UMNO (est. 1946), Parti Kebangsaan Melayu Malaya (est. 1945) fought for merdeka oredi. Before PKMM, Kesatuan Malaya Merdeka (est. 1938) fought for merdeka oredi. Before KMM, Communist Party of Malaya (est. 1930) fought for merdeka oredi.

#1. Malaysia mencapai kemerdekaan tanpa pertumpahan darah

image

Inilah bapak segala merdeka myths, ditulis dalam semua buku teks, reinforced setiap tahun sejak merdeka. Realitinya, ribuan gerila anti-British terkorban dalam anti-colonial war of independence melawan British. Ribuan askar Melayu terkorban dalam perang penjajah melawan komunis. Ribuan rakyat juga terkorban kat tengah-tengah…

Dedicated to the heroic fighters in the cause of liberty, justice and equality. Selamat Hari Merdeka.

x Fahmi Reza | 10tahun.blogspot.com



Suka entri kali ni? follow/bookmark ikanstim sekarang sempena stok masih ada!

1 Comments:

Eerie Liuvyx @ September 29, 2009 at 10:01 AM

sejarah sendiri ditulis oleh orang,
entah betol entah tak semua fakta sejarah yang kita belajar sekolah2 dulu..